Unreal Commander

szerda, december 28, 2005

Több profil egy felhasználónak

Az Operának egy kellemes tulajdonsága, hogy profilokat lehet benne létrehozni. Ám új Opera profil csak új Windows profilban valósítható meg. Pedig sokszor szükség lenne arra is, hogy egy felhasználó több formában is elindíthassa az Operát.

Tehát az egyes indításoknak saját szkinje, menüje, eszköztára, gombkészlete, gyorsbillentyű-készlete, oldal specifikus beállításai (csak Opera 9!), stb legyenek.

Erre ad lehetőséget az Opera "/settings" indítási opciós paramétere. Szintaktikája:

"...Opera elérési út\opera.exe" /settings "...opera profile elérési út\opera6_n-edik.ini"

Egy lehetséges alkalmazás:

- A jelenlegi Opera állopotból kiindulva a Profile könyvtárban csinálunk egy másolatot az opera6.ini-ről opera6_orig.ini néven. Később ez lesz a "kályha", ahová mindig visszatérhetünk. Ehhez a változathoz nem rendelünk ikont, nehogy elrontsuk.
- Az opera6.ini-ből másolunk igény szerinti n példányban a Profile könytáron belül, vagy bármely általunk választott helyre opera6_n.ini néven.
- Készítünk n darab ikont, a fenti parancssorral

Ezután már az egyes indítású profilokon belül szabadon garázdálkodhatunk. Persze vigyázzunk arra, hogy az egyes változatokat mindegyik profil látja, tehát célszerű az egyes ini file-okat is megsokszorozni, ha különböző változtatásokat eszközlünk rajta (standard_toolbar(n).ini,standard_menu(n).ini,standard_shortcut(n).ini,stb...)