Unreal Commander

péntek, december 16, 2005

És a kő elindult...!

Milyen hatásos lehet egy blogbejegyzés!

13-án Pierre Chappaz tollából "kiröppent" egy blogbejegyzés, miszerint...

"Egy általában nagyon jól értesült forrás szerint a Google azon van, hogy felvásárolja az Operát..."

A cikk a továbbiakban elemzi, hogy ez esetleg a Microsoftnak adott válasz lenne, egy Internet Explorerbe jobban beágyazott kereső motorra. Vagy a mobil piacon szeretne egy tapasztalt partnert szerezni?

A lényeg, hogy ezt a hírt gyorsan felkapta a sajtó. Az Opera Fórumon rögtön megindult a találgatás, magyar és külföldi cikkek sorozata jelent meg a témáról, valószínűsítve annak valódiságát.

Tudni kell, hogy P. Chappaz a Yahoo! Europe elnöke. Ez azért már mérvadó lehet.

Az Opera Fórumon az Opera közeli személyek egyáltalán nem, vagy csak a dolgot viccel elütve nyilatkoznak róla. Tehát teljes a köd és a felhajtás a téma körül.
Persze ez a felhajtás pillanatnyilag az Operának nagyon jól jön, hiszen részvényeinek árfolyama egyetlen nap alatt több, mint 5%-ot emelkedett. Talán Chappaz-nak is opera-részvénye van? :-)

Azért egy kiskapaszkodót kaphatunk, ha az eredeti blog hozzászólásait elolvassuk. ebben Chappaz is "commentel", és válaszol Daniel Goldman-nek, az Opera-közösség egyik oszlopos tagjának. Chappaz ezt írja:

"Figyelj: Említettem, hogy ez az információ csak híresztelés, nem tény. Csak óvatosan fogalmazok. Felejtsd el, amit mondtam, hiszen mostanában több elsietett bejelentés volt más szerződésekkel (Skype, Del.icio) kapcsolatban is... "

(Ezeket az angol és német gépi fordításból szedtem össze, tehát elnézést az esetleges fordítási hibákért! Egyébként mindkét fordítás a "visszavásárol" kifejezést használja az első idézetben, amit nem értek.)

Amúgy most hallottam a jólértesült "Barátok közt" Magdi nénitől, hogy az Opera felvásárolja piacszerzési céllal a FireFox-ot! :D