Unreal Commander

péntek, június 17, 2005

The 100 Best Products of 2005

Zajlik a "böngészőháború" teljes erővel. Most az egyik legújabb téma a PCWorld Class Award 2005 lista volt. Röviden: Az "Év terméke" a FireFox lett (jogos), és az Opera a 88. lett a 2005. év 100 legjobb számítástechnikai terméke közül. Idén először nem kategóriánként rangsoroltak, hanem összevont listát állítottak fel. Ám azért kategóriákat mégis csak felállítottak, s az önálló böngészők kategóriájában csak az Operát szerepeltették. Természetesen, hiszen a FireFox az összevont kategóriában első lett.

Számomra egyértelmű, hogy idén elsősorban nem a technikai kivitelezésre koncentráltak, hanem a számítástechnikára kifejtett hatás volt az elsődleges szempont. Így történhetett, hogy a 12. helyen a Maxthon végzett, besorolva az Internet Explorer plugin kategóriába. Szó se róla, jó kis felület az Explorer motorján, nagyon sokat is tud, de azért enyhe torzítás lenne, ha akár a FireFox-szal, akár az Operával egy lapon emlegetnénk. Kb. 1 évig használtam magam is, tehát nagyon is gyakorlati tapasztalataim vannak róla. Kezeli az egér-gesztusokat, nagyon jó a teljes képernyős kezelése, jó a szótár használata, és egy-két érdekesség van benne. De egy idő után váltottam a SlimBrowserre, mert annak szebb a felülete, jobban kezeli a nyelveket, és tudja a teljes képernyős (szöveg és kép egyszerre) nagyítást. De meg sem közelítik az Operát vagy FireFoxot.

Visszetérve az eredeti témához. Az Opera fejlesztői ezt a besorolást úgy értelmezték, hogy böngésző kategóriába csak az Opera került be, így az lett a legjobb böngésző. Ezt honlapjukon hirdették is. Aztán a fórum tagjai általában egyetértettek abban, hogy ezt nem így kell értelmezni, az Opera csak a 100 legjobb termék egyike címet kapta meg. Az Opera levette a "legjobb böngésző" kiegészítést.

Ám, hogy bonyolódjon a dolog, A FireFox fejlesztés vezetője, Asa Dotzler egy írásában hazugnak nevezte az Operát a "legjobb böngésző" titulus használata miatt. Erre az egész Opera felhasználói közösség felzúdult, s nagy csata alakult ki a hozzászólásokban. Az Opera képviselője is bejelentette, hogy tévedés történt, de azt nem szeretik, ha a könnyen adódó félreértést hazugságnak nevezik.

Erre Dotzler egy újabb írásában már békülékenyebb hangnemet ütött meg, és kifejezte, hogy ő is örülne az Opera sikerének az Explorer elleni harcban (higgyük el neki...). Itt is záporoztak a hozzászólások, de úgy érzékeltem, hogy valamennyivel normálisabb hangnemben. A konklúzó szinte 100 %-ban az volt, hogy az Opera sikerét a "fizetős" helyzete gátolja. Tulajdonképpen igaz, de üzleti cégnél vannak a presztízs térnyerésénél fontosabb szempontok is.

A díjról a véleményem az, hogy a FireFox első helye teljesen jogos, hiszen egyetlen más termék megjelenése sem okozott akkora "földrengést", s hosszú idő után az Explorer enyhén megroppant, még ha a dmoninancia meg is maradt, de nem bombabiztos már. Másrészt az új 8-as Opera, és további javításai olyan szépen fejlődnek, hogy nem ez lesz az utolsó szó ebben a "harcban".