Unreal Commander

szombat, május 07, 2005

Opera 8 tuningolása

Nagyon szeretem az Opera fórumait, mind az angol, mind a magyar csoportokat. Nagyszerű, hogy lesz magyar teljes magyar telepítő csomag. Ez volt az egyik gátja a jobb elterjedésnek. Köszönet a lelkes fordítóknak (és persze az Opera ASA fejlesztőknek is)!
Őszintén szólva, már nincs olyan amit Operával ne tudnék megcsinálni. Szó szerint. Hiszen a kiegészítőkkel minden megoldható. Igaz, egy kis utánajárást igényel. De a fórumokon mindent elmagyaráznak.
Na nézzük csak:

Adblocking: Proxomitron segítségével egy szuper blokkoló rendszer állítható be. Nagyon hatásos. Pofonegyszerű a telepítése, és egyben nagyon jó arra is, hogy az Operát diszkrimináló oldalakat becsapjuk, és ne rossz kódot kapjunk.
Funkció-kiterjesztések ("extensions"): A gombokkal és könyvjelzőkkel szinte minden megoldható.
Helyesírás-ellenőrzés: A fórumok nem csak nagyon jó ötleteket adnak, hanem nagyon jó nyelvgyakorlás is. De jó lenne ilyenkor egy helyasírás ellenőrző is. Van! A GNU Aspell. Szabad szoftver, és jól működik, telepíteni is könnyű.
IE kompatibilitás,ActiveX (juuujjj, ezt nem én mondom!): Használhatjuk az Operában az IE motorját (mint a Netscape új kiadása). Annyi probléma van, hogy ilyenkor az Opera navigációs gombjai nem működnek.
Említhetném még a megjelenítés gyorsítót is. Bár a Matáv által megnövelt 1024-es ADSL-lel nem igazán igénylem, de tényleg még itt is hatásos.

Hát ennyit. Az Operával is mindent meg lehet csinálni, amit bármelyik másikkal. De sokkal szebben és elegánsabban. Csak kicsit (de tényleg kicsit) bonyolultabban. De ahogy nézem, az Opera azon dolgozik gőzerővel, hogy ez is megváltozzon. Lásd az új 8.01-es verziót.

Jó munkát hozzá, Opera fejlesztők és fórumosok!