Unreal Commander

péntek, május 20, 2005

Nem indul, nem tölt, nem működik...

Az Opera fórumokon bóklászgatva nagyon gyakran találkozom a panaszokkal, hogy valami nem stimmel az Operájukkal. Indulatosan elmondják, hogy semmi sem működik, ez a baj, az a baj. Ők biza' áttérnek az Inter Explorerre vagy FireFox-ra.

Mikor rákérdezget az ember, hogy mégis milyen környezetben, milyen programokkal együtt használja, hogyan installálta, akkor kezd a kép mindig kialakulni.

Gyakori probléma, hogy az előző verziót átmásolják másik könyvtárba, és az új könyvtárban telepítik az új verziót. Természetesen az elérési útvonalak ilyenkor hajlamosak összekavarodni.

Aztán sokszor az előző verziót "uninstallálják", majd telepítik az újat. De maradnak szemetek, amik megint hibát okozhatnak. Én is sokszor estem ebbe a hibába, és szidtam a programot. Aztán újragondolva és odafigyelve telepítettem a programot. És minden ment, mint a karikacsapás.

Az Opera egyik nagyon jó tulajdonsága, hogy "egykönyvtáros" program, tehát egy sima backupról bármikor telepíthető, ha tudom, eredetileg milyen elérési úton helyezkedett el.

A munkahelyemen (nagyon helyesen!) nagyon szigorú korlátozások vannak a dolgozókkal szemben. Csak minimális konfigurálási lehetőségem van (WinXP). Itt óriási előny, hogy az Operát ilyen minimális jogokkal is teljes értékűen tudom karbantartani, miközben Mozilla, FF vagy IE esetén már rendszergazdához kell fordulnom, aki (szintén nagyon helyesen!) csak mindenfajta főnöki endgedéllyel, adminisztrációval hajlandó bármit is csinálni. (Még egy Total Commander színét sem állíthatom az ő közreműködésük nélkül.) Ebben a környezetben az Operával azt csinálok, amit akarok, mert nem igényli a registry rendszergazdai szintű elérését. Míg Mozillával (céges "alapszoftver") és IE-vel állandóan problémáim vannak, mert a registry zavarai azokra közvetlenül kihatnak. Operánál nyugodtan törölhetem a registry bejegyzéseit, és tiszta lappal indulhatok.

Összefoglalva azt mondhatom, hogy nemcsak a legjobb böngészőnek tartom az Operát, de legkevésbé vehetik el tőlem az Opera alakítgatásának örömét! Gondoljátok csak el, ilyen körülmények között mit kezdenék a FF extension-jeivel? Egyet sem tudnék feltelepíteni, nemhogy párszázat. Másrészt még nem találtam olyan kiterjesztést, amelyiket vagy Operában, vagy third-party programmal ne tudnék helyettesíteni. Fordítva ez közel sem igaz.