Unreal Commander

csütörtök, augusztus 21, 2014

Auto-Update "káros hatásainak" csökkentése

Kényelmes, manapság szinte kötelező funkció az új Operában az Auto-update (automatikus frissítés) megoldás. Általában csak üdvözölni lehet az ilyen fejlesztést.

Én (eléggé el nem ítélhető módon) a mindennapi munkámban mindig a legfrissebb Developer fejlesztői verziót használom. Ám ezek a verziók (nevükhöz hűen) sokszor valóban fejlesztés állapotában lévő, de nem kitisztultra fejlesztett verziók. Ha információéhségem okán belenézek a Opera névjegy menüpontba, vagy "beállítódik" a Silent update (csendes frissítés a háttérben) funkció, akkor könnyen vághatom felül egy használhatatlan, rossz verzióval az aktuálisan használt, bevált példányomat. Ilyenkor egy újratelepítés, majd az összes beállítás (bővítmények, könyvjelzők) visszahozása igen csak emberes feladat.

Ezért kidolgoztam magamnak egy műveletsorozatot, mellyel védeni tudom magam a fenti veszéllyel szemben:

1. Mentés és visszatöltés az aktuális állapotról:

Ahhoz, hogy 100%-osan elvégezhessem, mindig az off-line installációt használom. (Opera developer offline package for Windows). Fogom, és az opera könyvtárát (nálam ..\OperaNext) ZIP-be csomagolva arvhiválom. (Célszerű előtte a ..\OperaNext\profile\data\Cache\, a Media Cache és a Application Cache könyvtárakat üríteni, hogy kisebb legyen az archive állomány) Ennek az eredeti környezetnek megfelelően való kibontásával újra visszakapom a jó verziómat.

2. Auto-update lehetőség megszüntetése: (hard)

Az Opera az Auto-update funkciót a "..\OperaNext\25.0.1597.0\opera_autoupdate.exe" file alapján végzi. (Itt mindig az aktuális verzió könyvtárát kell érteni a könyvtárnév alatt). Ha ezt a file-t töröljük, akkor nem fog működni az Auto-update. (Ennek már csek egy pici bibije van: ha mégis kézzel telepítünk erre egy új verziót, akkor már annak az opera_autoupdate.exe programja újra aktiválja az Auto-update funkciót.)

3. Auto-update lehetőség megszüntetése: (soft)

Az Auto-update kiiktatásának elegánsabb változata, ha a programot egy opcióval kiegészített ikonnal indítom: ..\OperaNext\launcher.exe --disable-update
Ezzel biztosítom, hogy az ikonos indítás esetén - verzióváltástól függetlenül mindig - az Opera névjegy fül nem fogja elindítani az Auto-update műveletet.
(Ám ennek is van egy bibije: Telepítéskor az opera automatikusan elindul, amit nem lehet kikapcsolni. Ilyenkor aztán automatikusan elindul az Auto-update is, mivel most nem ikonról történt az indítás.)

4. Telepített verziók alkalmazásának váltogatása:

Ha már megtörtént a baj, vagyis automatikusan az új, sajét szempontunkból hibás verzó feltelepedett, akkor még van lehetőség a korábbi verzióra való "visszakapcsolásra". Itt azt használjuk ki, hogy az Opera tárolja, hogy melyik, a könyvtárban lévő telepített verzió fusson. Ezt az információt a "..\OperaNext\installation_status.xml" file-ban tárolja. A könyvtárnév alapján a file-ban két helyen kell átírni a verziószámot, és akkor attól fogva az a verzió fog teljes értékűen működni.

Példa: Nálam az ..\OperaNext\25.0.1597.0\ esetén a 25.0.1597.0 verziószámot kell bemásolni az alábbi helyekre:

  (?xml version="1.0" ?)
 (install_log version="25.0.1597.0" copy_only="True" all_users="False" pinned="False" app_id="1398674374")
  (path subfolder="25.0.1597.0");C:\c_mentes\Programs\OperaNext
 (files)
...


Ezekkel az "önvédelmi eszközökkel" felvértezve már bátran merem mindig a legújabb, néha erősen instabil fejlesztői verziókat telepíteni, hiszen, ha baj van, mindig "vissza tudok menni a kályhához".

(A könyvtárnevek az én környezetem neveit mutatják, tehát ezeket mindenkinek magára szabni kell. )