Unreal Commander

péntek, július 30, 2010

Online médiázás véletlen kilépés nélkül

Kedvenc honlapom lett az utóbbi időben a Muziic.com médiaoldal. A programmal a Youtube adatbázisára építve egy szenzációs médialejátszót kapunk, amellyel rendkívül sokrétűen és kényelmesen tudunk magunknak szórakoztató anyagot összeállítani, és azt meghallgatni vagy megnézni.

Egy (az oldaltól független) probléma azért akad vele: Ha véletlenül bezárjuk az oldalt, akkor megszakad a lejátszás. Ezt könnyen kikerülhetjük, ha fülön a "Fül lezárása" menüponttal biztosítjuk a fület bezárás ellen.

Ám ezen túl, ha véletlenül egy linkre kattintunk az oldalon belül, és azt nem új oldalon nyitjuk meg, akkor a lejátszás megszakad, és utána újra kell indítani a lejátszást. Ez a nagyobb probléma, hiszen a "Fül lezárása" ezt nem akadályozza meg.

Erre jó megoldás lehet, ha a fülön a "Kísérő fül készítése" menüponttal egy olyan fület nyitunk, amire minden, az oldalon található linkre kattintás automatikusan ráirányítja a tartalmat. Ám ha véletlenül ezt a kísérő fület bezárjuk, akkor ismét fennáll a veszélye, hogy az éppen hallgatott oldalon belül megnyitunk egy linket, ami ismét megszakítja a lejátszást. A fentiekből adódik, hogy a kísérő fül lezárása ezt a veszélyt is kikapcsolja.

Tehát, ha zavartalanul akarunk a böngészőben zenét hallgatni, akkor a következőket kell (jelenleg) tenni:

- Lejátszó fül lezárása: "Fül lezárása"
- "Kísérő fül készítése"
- Kísérő fülön "Fül lezárása".

Persze elegánsabb lenne, ha lenne olyan opció, amivel beállítható lenne, hogy az oldalon történt kattintások mindig új fülön nyíljanak meg. Az Opera közösség fórumán ennek a lehetőségnek a kérése már folyamatban van.