Unreal Commander

péntek, március 09, 2007

Csalánba nyúlt az Opera? Vagy csak tesztelt?

Múlt hétközben megjelent az Opera 8732 számú build-ja. Előtte már jó előre beharangozták, hogy hónap végén valami teljesen új, eddig böngészőkben nem használt funkció fog benne megjelenni.

S való igaz: Február 28-án meg is jelent az új "heti", s benne a Speed Dial (Gyorstárcsázás) funkció, melynek lényege, hogy az eddigi üres új lap helyett egy 3x3-as előképlistát kapunk az általunk megadott oldalakról. Ezeket az előképpel, vagy a pozíció szerint Ctrl-szám billentyűkombinációval gyorsan kiválaszthatjuk. Érdekes újítás!

Ám nekem rögtön az tűnt fel, hogy nem jön fel a "vezérlőpultom", a Startbar. Már megjelenése (Opera8 béta) óta szinte nélkülözhetetlenné vált számomra. Bár a legelején sokakhoz hasonlóan engem is zavart, hogy mindig eltakarta az oldal egyrészét, és kattintanom kellett a lapon, hogy eltűnjön. Ez zavart, hiszen könnyen esetleg linkre kattinthattam volna.

Aztán Rijk felvilágosított, hogy az Esc-kel is eltüntethetem. Ettől kezdve már az Opera számomra legnagyobb előnyét jelentette ez a szenzációs funkció! Szinte "korlátlan" területen bármely linket vagy felhasználói gombot könnyen elhelyezhetek, levehetek, struktúrálhatom az elemeket. Egyrészt itt tárolom a kevéssé használt gombjaimat, másrészt itt szoktam elhelyezni átmenetileg linkeket, vagy teszteléshez gombokat anélkül, hogy hasznos területet foglalna el előlem.

Lett is nagy felzúdulás mind a Desktop Team (Desktop verzió fejlesztői) blogon, mind a Béta fórumon! Kiderült, hogy nagyon sokan és rendkívül változatosan használják ezt a funkciót, amire az Opera fejlesztői nem is gondoltak volna. Sőt több felhasználó is írta, hogy bár eddig nem használták a Startbar-t, ám a leírások alapján látják, hogy nem is ismerik igazán a lehetőségeit, és valószínűleg ezután már használni fogják.

Bár úgy néz ki, hogy nem volt véletlen ez a "kis baki". Állítólag az Opera fejlesztői csak tesztelni akarták, hogy van-e még igény erre a funkcióra, vagy kiválthatják ezt a Gyorstárcsázóval. Úgy néz ki, egyértelmű választ kaptak.

Már írták, hogy belső tesztfordításaikban már visszarakták a Startbar-t, és a következő kiadásban már ismét benne lesz, bár valószínűleg alapértelmezetten nem engedélyezetten. De egy visszakapcsolás már nem ronthatja el az örömünket!

2 Comments:

Blogger Lajos said...

Ajánlom neked az oldalamat és ezt a linket, itt jópár magyarosított sajátgombot találhatsz és egyre többet...
http://users.atw.hu/bartosslajos/comment.php?comment.news.14

10:23 du.  
Blogger vinczej said...

Köszi az ötleteket, Lajos!

9:15 du.  

Megjegyzés küldése

<< Home